Artist Talk #4 - De kunstwerken
Welke werken komen aan bod in Artist Talk #4?
Wat blijft achter wanneer een performance voorbij is? Waar is dan precies het kunstwerk en hoe verhoudt zich dit binnen de context van een museumcollectie? Dat verkennen Paul Kindersley, Ula Sickle, en Sarah & Charles in hun kunstwerken. Directeur Sara Weyns gaat in de vierde en laatste COME CLOSER Artist Talk met hen in gesprek. Hier is een overzicht van hun werken voor de tentoonstelling.
Paul Kindersley
The Dreamer of the Forest (video + installatie, 2024)
Paul Kindersley wekt de ‘personages’ in de Middelheimcollectie tot leven. Samen met andere performers kruipt hij in de huid van kunstwerken als Madame Stone van Charles Despiaux of de Dromer in het Woud van Ossip Zadkine. Daar voegt hij andere rollen aan toe. De videosculptuur is tegelijk performance, filmset en tableau-vivant. Voor elke uitvoering zijn de rollen anders. Dezelfde elementen verschijnen telkens op een verschillende manier.
Sarah & Charles
Puppetry & Puppets (2024)
Geen poppenspel of poppen te zien, enkel de lege poppenkast staat er. De sculptuur wacht op jou om bespeeld te worden. Zonder de typische handpoppen kan je je eigen fantasie de vrije loop laten. Geen Jan Klaassen of Katrijn, geen koning, jager of heks. Bedenk gerust je eigen verhaal en personages. Dat kan heel grappig of juist bloedserieus theater opleveren. Het zet ons ook aan het denken over de beperkende regeltjes die we onszelf opleggen.
Ula Sickle
Relay (unplugged) (2024)
In een langdurige performance van enkele uren zwaait een groep performers een zwarte vlag, het symbool voor protest. Hun constante beweging is een fascinerende uithoudingstest. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt. Een vlag zwaaien kan beginnen bij één individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid.
Relay (Extended) (2024)
In een langdurige performance van enkele uren houdt een groep performers drie zwarte vlaggen in de wind. Deze constante beweging, als symbool van protest, is een fascinerende uithoudingstest. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt. Een vlag recht houden kan beginnen bij één individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid. In deze uitgebreide versie van de performance werken negen performers samen met de wind om drie vlaggen in beweging te houden.